Produkty light

W pogoni za szczupłą sylwetką zupełnie pozbyliśmy się z naszego jadłospisu różnego stylu tłuszczy, uważając je za zbędne, kaloryczne i szkodliwe. Zapominamy tymczasem o tym, jak bardzo są wskazane organizmowi do właściwego funkcjonowania. Wespół z białkiem budują komórki, pozwalają na wchłanianie witaminy D , a oprócz tego budują niektóre hormony. Niewytwarzane poprzez nasze ciało kwasy tłuszczowe zawierające się w tłuszczach może dostarczyć sobie jedynie po poprzez spożywanie olejów roślinnych i ryb.

Odtłuszczone wyroby, jak mleko, kefiry, jogurty czy ser nie jedynie powstrzymują wchłanianie witamin A, D, E i K niemniej jednak mają możliwość powodować fermentację w jelitach i inne niestrawności.

Rząd niepewności oraz zagrożeń jakie płyną z spożywania produktów light nie znaczy, iż mamy całkowicie wyrzec się tych przed chwilą wspomnianych w naszej diecie, wszakże musi być ostrzeżeniem aby zachować w nich umiar.